Copyright © Alle rechten voorbehouden. Ontwikkeld door Serif. Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid
Home.2015.Nieuws.Vereniging.Zoekresultaten.
Historie
Schutterij St. Stephanus te Dieteren bestaat uit een hechte en betrokken groep mensen, een en ander blijkt wel uit het feit dat deze schutterij het gepresteerd heeft om het OLS te winnen in 1984 en voor een geslaagde verzorging van het evenement te zorgen in juli van het jaar 1985. Voor een schutterij van een dorp met ongeveer 900 inwoners een prestatie die respect afdwingt. Meer over dit feest en de rijke historie van deze vereniging leest U hieronder.

Toen op zaterdag 7 juli 1984 bij de beslissende kavelronde het zestal van Dieteren bestaande uit: Jac Geelen, Mathieu Schulpen, Theo Schulpen, Theo Hoorens, Sjra Maasen en ook de letste schöt Wil Winteraeken ook wel genoemd ijzeren Willem vanwege zijn ijzersterke zenuwen, het winnende bölke afschoot was het groot feest in Dieteren want nooit eerder in de historie van de schutterij die in 1838 opgericht is kwam het tot deze prestatie.
De toenmalige pastoor van Dieteren P.Verdurmen hoorde het nieuws van de winst net voordat hij de avondmis van 19.00 uur zou voorgaan. De preek die hij voorbereid had voor die avond maakte plaats voor een feestpredikatie zoals alleen hij die kon brengen. Vanaf dat ogenblik was het ook in de gemeenschap Dieteren duidelijk dat er gewerkt moest worden op alle fronten om klaar te zijn met alle voorbereidingen voor het OLS op zondag 7 juli te Dieteren. Er werd hierbij ook een niet vergeefse oproep gedaan aan alle oud-Dieterdernaren om mee te helpen met dit karwei.
Ten eerste moest er een terrein gevonden worden waarop de schietbomen, tenten en overige installaties geplaatst konden worden, dit werd gevonden op de landererijen ten noordoosten van Dieteren. Verder moest er nog parkeerterreinen worden aangewezen hierin werd voorzien door verschillende weilanden open te stellen voor automobielen en de nieuwe Randweg werd zelfs gebruikt als parkeerplaats voor Bussen. Als reclame-object werd zelfs de kerk niet ontzien, op de kerktoren werd een lichtreclame geïnstalleerd met de levensgrote letters
OLS.
Dat dit alles zijn vruchten heeft afgeworpen blijkt wel uit de gemoedelijke sfeer die heerste bij de meer dan 60.000 bezoekers van het Oud Limburgs Schuttersfeest in 1985, onder de gasten was ook aanwezig de toenmalige Premier van Nederland, dhr. Ruud Lubbers.